Категории

Информация

Снабдители

Няма снабдител

Какво трябва да знам за видеонаблюдение, ако искам да заснема/запиша успешно регистрационен номер на моторно/и превозно/и средство/а (МПС) ?

Какво трябва да знам за видеонаблюдение, ако искам да заснема/запиша успешно регистрационен номер на моторно/и превозно/и средство/а (МПС) ?

Здравейте!

С настоящата статия ще ви информираме какво трябва да знаете, ако искате да заснемете номера на МПС, както и ще ви покажем видеоматериали, заснети чрез камери, подходящи за разпознаване на регистрационни номера на движещи се моторни превозни средства (МПС).

Когато искаме да заснемем регистрационния номер на преминаващо МПС, трябва да имаме предвид основно две неща:

  1.        Скоростта, с която преминава съответното МПС.

  2.        В коя част от деня го наблюдаваме, т.е. дали е ден или нощ, респективно има ли светлина и в каква степен е светло или тъмно по време на движението на МПС.

За да можем успешно да заснемем номер на МПС в движение, камерата, която използваме, трябва да има нужната функция, наричаща се “Shutter Speed”или т. нар. скорост на затваряне на обектива на камерата.

Shutter speed е специална функция на камерата, чието предназначение позволява настройване и регулиране на скоростта, с която обективът на камерата се отваря и затваря по време на снимане.

Какво означава това?

Камерата може да отваря и затваря обектива си многократно в рамките на една секунда. За да обясня този процес, ще ви дам следните примери, които показват разликите в показателите на камерите според двата основни фактора - shutter speed на камерата и скорост на движение на МПС:

  1.        Kамера със shutter speed 50 пъти за 1 секунда (1/50) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 4 км/час.

  2.        Kамера със Shutter speed 100 пъти за 1 секунда (1/100) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 9 км/час.

  3.        Kамера със Shutter speed 250 пъти за 1 секунда (1/250) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 22 км/час.

  4.        Kамера със Shutter speed 500 пъти за 1 секунда (1/500) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 45 км/час.

  5.        Kамера със Shutter speed 1000 пъти за 1 секунда (1/1000) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 90 км/час.

  6.        Kамера със Shutter speed 1500 пъти за 1 секунда (1/1500) – е подходяща при заснемане на МПС, движещи се със скорост до 136 км/час.

Колкото по-бързо се отваря и затваря обективът, толкова по–малко количество светлина достига до матрицата на камерата, което позволява създаването на по-ясни и точни изображения, при заснемане на бързо движещи се обекти, но заснетите статични или бавно движещи се обекти ще бъдат под формата на тъмни силуети.

Ден или нощ?

Ако снимаме (записваме) движещо се през деня МПС, обичайно естествената слънчева светлина е напълно достатъчна, за да заснемем успешно регистрационния номер на МПС дори и с камера, която няма функцията shutter speed, ако притежава резолюция минимум от 1 мегапиксел.

При заснемане на преминаващ автомобил през нощта, без допълнително осветление, камерата ни трябва да е снабдена с инфраред подсветка и shutter speed функция. Пример за такава камера може да видите, като последвате следния линк:

DS-2CE16D1T-IR3Z

Това е видеоклип, заснет от DS-2CE16D1T-IR3Z камера, който включва дневен и нощен запис нея, с настройка shutter speed – 1/500 .

Видео:

Остави Отговор

* Име:
* Е-майл: (Не Поликуван)
   Уебстраница: Адрес на страница :http://)
* Коментар:
Напишете Кода